21 серпня 2017 р.

БРАКОНЬЄР – ВОРОГ ПРИРОДИ!

Одним із найважливіших шляхів охорони нашої фауни є боротьба з браконьєрством. Основна шкода незаконних полювань, тобто,  браконьєрства,  полягає в стихійному не контрольованому, часто варварськими методами, добування диких тварин. На високому рівні залишається кількість нічних полювань з-під фар та з  використанням приладів нічного бачення.
 Правильно сказано: «Безвідповідальність для браконьєра- як овації для актора». І нам таких овацій допускати не треба. Диких звірів шкода. Браконьєр був і залишається найбільш небеспечним для тваринного світу, бо він ненаситний і не зупинеться не перед чим. Най частіше вони мають «круті машини» стріляють із найсучаснішої мисливської зброї. Як правило, у браконьєрів є помічники серед місцевих жителів, яким відомі стежки, місця відпочинку і годівлі тварин. 
  Якісний контроль за браконьєрством могли б і повинні здійснювати первинні колективи мисливців на закріплених за ними територіях. Але на жаль, такого контролю не достатньо.
  Досвід свідчить, що активне порушення правил полювання починається за декілька днів до відкриття полювання. Браконьєри обирають віддалені місця скупчення диких тварин, що погано охороняються. Хочу нагадати всім мисливцям про нові обчислення розміру відшкодування збитків, завданих в наслідок порушення законодавства в галузі мисливського господарства та полювання на диких тварин та птахів.
  Згідно наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства екології природних ресурсів України 19.06.2017р № 301/222, зареєствровано в Міністерстві юстиції України №842/30710 від 12.07.2017р.
   Звірі:  
   лось – 80 000 грн.
   олень – 60 000 грн.
   кабан – 40 000 грн.
   козуля – 32 000 грн.
   заєць-русак – 8 000 грн.
  Птахи:
   лебеді – 4 000 грн.
   гуси – 2 000 грн.
   качки – 1 000 грн.
   куріпка сіра – 2 000 грн.
   голуби – 1 000 грн.
  Охорона мисливської фауни- робота не тільки лісової охорони та мисливців, але кожної чесної і цивілізованої людини. Ми маємо не тільки користуватись природою, але й охороняти і збагачувати її ресурси, бо природа помилок і злочинів проти неї не прощає. Я певен, що зі зростанням загальної культури нації і з розвитком мисливської культури браконьєрство відійде в минуле. Оберігайте природу, живіть у гармонії з нею!

Мирослав Ткач
Міжрайонний мисливствознавець ДП «Коломийський лісгосп»