25 жовтня 2017 р.

Пам'яті нескорених

   У №35 за 5 жовтня «Вільний голос» розповідав про криївку в Рунгурському урочищі «Петричєва», яка проіснувала до 9 лютого 1951 року. Знищена карателями завдяки чорній зраді, криївка, де загинули 11 повстанців, стала святим місцем для місцевих мешканців. З шанобливою світлою пам’яттю жителі села згадують імена героїв: односельців Михайла Стефака, Михайла Григоріва, Андрія Довірака (псевдо Чавун з Печеніжина), дівчину на псевдо Люба з Нижнього Вербіжа, і ще шістьох відважних вояків. Про подвиг нескорених розповідають дітям, онукам.
   За відновлення історичного для краян місця узялись працівники Коломийського Держлісгоспу, який очолює Василь Синітович. Наші журналісти були там під час відновлювальних робіт, бачили і розповідали читачам «Вільного голосу» про те, з яким завзяттям працюють і техніка, і люди над реконструкцією колишньої криївки.
I ось всі зібралися, щоб урочисто і шанобливо вклонитися пам’яті героїв та віддати належну подяку благодійникам, які відтворили у цій криївці пам'ять героїв УПА. В урочистостях узяли участь: народний депутат Юрій Тимошенко, депутат обласної ради Дмитро Лащук, Печеніжинський селищний голова ОТГ Ігор Довірак, староста села Рунгури Василь Фенин, директор ДП «Коломийський лісгосп» Володимир Синітович, представники духовенства: декан Печеніжинський парох села Рунгури отець Юрій, отець Богдан, а також отці-капелани, капелан «Чорної сотні» Михайло Дзюба, голова Всеукраїнської організації «Золоті Леви Чорної Сотні» Тарас Мацюк, голова відокремленого підрозділу «Золоті Леви Чорної Сотні» Івано-Франківської області Іван Григорів, онук славнозвісного «Бора» Василь Стефак, свідок буремних подій 1951 року, яка була санітаркою жителька села Рунгури Єфросинія Малиновська, хор Коломийської станиці братства ОУН-УПА під керівництвом Марії Маївської, член спілки політв’язнів та репресованих Коломийського району Ірина Шепетюк, представники політичних сил, учасники АТО, громадські активісти, представники громадських організацій, депутатський корпус ОТГ, молодь та жителі та гості села Рунгури.
    Музичне обрамлення для урочистостей підготували хор Коломийської станиці братства ОУН-УПА (художній керівник – почесний громадянин міста Коломиї, громадська діячка, директор Печеніжинської дитячої музичної школи Марія Маївська), місцевий фольклорний колектив, церковний хор, молодь села, яка у своїй виставі відтворила буремні події. Співали також заслужена артистка естрадного мистецтва України Божена Дар, володар першої премії вокалістів у Лондоні під патронатом Королівського дому учасник та переможець проектів «Голос країни» та «Битва полів» Ростислав Кушина.

Василина КОЖУШНА. Газета "Вільний голос"