21 грудня 2017 р.

РОСТУТЬ СОБІ ЯЛИНОЧКИ

  Напередодні Різдва й Нового року величезні ялини, ялинки і ялиночки прикрашають площі та майданчики головних міст і невеличких містечок у всьому світі. У день Святого Миколая на Софійській площі в Києві урочисто запалили вогні на головній ялинці країни. Святковими вогниками засяяли зелені красуні у середмісті Коломиї, Отинії, Гвіздця. Неможливо уявити собі зимові свята без незмінного символу: зеленого деревця, яке мерехтить різнобарв'ям, збираючи навколо себе веселий люд, повертаючи всіх у казку. Зовсім скоро ялинки створять чарівну атмосферу свята у кожній оселі. А де ж придбати зелену красуню, аби не натрапити на «чорних лісорубів»? Про це найкраще знають у Коломийському Держлісгоспі, який очолює Василь Синітович. Отож якраз на Миколая їдемо разом з Олегом Соколовим у 46 квартал Печеніжинського лісництва – туди, де ходить хитрий лис, де ріс зайчик, і де дурманять густим запахом хвої зелені красуні.
  - Найбільшим попитом під час зимових свят користується пухнаста і ніжна ялиця біла, яку ми звикло називаємо ялинкою, - розповідає Олег Соколов. - Із 25 тисяч гектарів лісових угідь хвойні насадження у нас займають близько двох тисяч гектарів: це соснові, ялицеві, смерекові й модринові ліси. Для того, аби краяни мали можливість прикрасити вдома зелений символ зимових свят, ми завчасно подаємо заявку до обласного управління на вирубування 500 новорічних ялинок. Вирубуємо їх згідно з виписаним лісорубним квитком, переважно у придорожній лісосмузі, де необхідно провести планове розчищення. Прямо у нас, у Держлісгоспі, можна замовити і придбати ялинку потрібної висоти. Лісова красуня заввишки до метра коштуватиме 60 гривень, до двох – 80 гривень. Тут варто сказати про те, про що люди й не здогадуються: нібито маленьке, невисоке деревце від метра до двох насправді росте від восьми до дванадцяти років. Тож у себе вдома встановлюю на свята хвойну композицію із гілок смереки, туї, ялівця – запах просто неперевершений!
  - Перед святами активізується ялинковий бізнес – спритні рубаки наповнюють стихійні ринки деревцями на будь який смак. Чи є на це рада?
  - Загалом це має назву незаконне вирубування лісових насаджень, адмінпорушення, яке тягне на штраф від 85 до 170 гривень плюс компенсація завданої шкоди за зрубане дерево діаметром до 10 сантиметрів – 399 гривень. Тобто, загалом за зрубану ялинку заввишки до метра доведеться заплатити 484 гривні. Чи варто нищити дерево і наражати себе на ризик адмінвідповідальності? Тим більше, що це все – у пильній увазі правоохоронців. На жаль, маємо вже першого оштрафованого. Тому краще не наражати себе на ризик, купувати ялинки у нас, вони, до речі, мають спеціальні чіпи з номерами, їх можна перевірити на справжність через інтернет.
  - Браконьєрів треба возити і показувати, як народжується ялинка, скільки часу і сил потрібно для того, щоб деревце виросло бодай на півметра.
  - Так, справді, мало хто знає, з якої насінинки починається майбутня зелена красуня. Наше господарство має велику насіннєву базу у Великій Кам’янці, де збираємо насіння ялиці, смереки, модрини. Робимо посіви самі, продаємо насіння і «зелених немовлят» людям. Тому варто посадити маленький саджанець у горщик – і ви надовго матимете свою ялинку.
  - А загалом, - приєднується до розмови майстер лісу Ярослав Пнівчук, - завжди можна святкувати без шкоди навколишньому середовищу. Новий рік, Різдво – це час, коли і небо, і земля, і природа, і люди торжествують. Варто пам’ятати про це, коли виникне думка щось рубати, ламати, нищити.
На завершення працівники лісу скористались нагодою привітати усіх краян із прийдешніми святами. Щастя, здоров’я, миру й добра бажають наші співрозмовники усій Україні і кожному з вас, шановні читачі.
                                                                        
                                                                                                  Газета "Вільний голос"
                                                                                                  Валентина БЛИЗНЮК.