16 березня 2018 р.

Міжнародний день лісу

   21 березня світова громадськість відзначає Міжнародний день лісу. Щороку цього дня фахівці з усього світу знаходять час для обговорення корисних властивостей лісу, товарів та послуг, отриманих з нього. Цю традицію було започатковано в 1971 році під час загальних зборів Європейської конфедерації сільського господарства, метою яких було обговорення важливості вміння цінувати значення власних лісових ресурсів. Так і зародилася ідея проголошення Всесвітнього дня лісу, яка одразу ж була підтримана ООН з питань продовольства та сільського господарства (ФАО). Європейська конфедерація сільського господарства зазначила, що цей день має бути набагато важливішим за Всесвітній день дерева. «Всесвітній день лісівництва потрібно використовувати для розповсюдження інформації щодо всіх аспектів багатства лісу, представлених з трьох точок зору: виробництво, захист та відновлення, а також їх зв’язок із заповіданням», – було зазначено конфедерацією.

  
   Генеральна асамблея ООН ухвалила рішення, що починаючи з 2013 року Міжнародний день лісів буде відзначатися у всіх країнах світу. У резолюції ООН відзначається надзвичайна важливість підвищення обізнаності населення всіх країн в особливій ролі всіх видів лісів і навіть окремих дерев, що ростуть за межами лісових масивів. У зв'язку з проголошенням Міжнародного дня лісів, ООН пропонує всім державам-членам приурочувати до цього міжнародного дня проведення відповідних інформаційно-пропагандистських заходів, присвячених конкретній діяльності щодо всіх видів лісів і дерев. Їм рекомендується проводити масові заходи, наприклад, кампанії по висадці дерев з урахуванням традицій та природних особливостей країн. Всесвітній день лісу святкується в день весняного рівнодення в Північній півкулі, що за традицією вважається першим днем весни і є символом нового життя та нових починань. Звичайно в Південній півкулі цей день є днем осіннього рівнодення, але в будь-якому випадку даний період є сприятливим для посадки та росту дерев.


   Цього року обсяги відтворення лісу в ДП "Коломийське лісове господарство" складе 60 гектарів. Посадка лісу буде проведена на свіжих не задернілих зрубах в свіжих та вологих грабових судібровах 90%, свіжих та вологих ялицевих судібровах та дібровах 10%. Буде висаджено 173,89 тис.шт. саджанців  лісових порід ( дуб 81%, бук 2%,  клен 12%, ялиця 3%, модрина 2%). Весь посадковий матеріал вирощений на власних розсадниках з насіння яке зібрано на постійних лісо насіннєвих ділянках, генетичних резерватах та клонових плантаціях держлісгоспу. Весно плануємо закладку 8 га клонової плантації модрини європейської. В держлісгоспі функціонує 6 постійних лісових розсадників загальною площею 14 гектарів та 1 теплиця загальною площею 150 м2.  облаштована сучасною системою крапельного зрошування.