3 вересня 2018 р.

Вирощування посадкового матеріалу з поліпшеними генетичними властивостями










Створення високопродуктивних, високоякісних і стійких насаджень може бути досягнуто тільки при використанні в лісовідновленні та лісорозведенні насіння з хорошими спадковими властивостями (елітне насіння). Елітним називають насіння, отримане на клонових лісонасіннєвих плантаціях в результаті контрольованого перехресного запилення між вегетативним потомством елітних дерев.
Нинішня практика заготівлі насіння для лісорозведення та лісовідновлення, коли його заготовляють не там, де потрібно, а там, де з'явиться урожай, має поступитися практиці вирощування посадкового матеріалу виключно з насіння з поліпшеними генетичними можливостями.
Розвиток лісової селекції та значні здобутки у цій галузі  відкрили можливість ширше використовувати їх досягнення. Одним із напрямків впровадження досягнень лісової селекції у лісове господарство, є плантаційне насінництво, що базується на використанні відібраних плюсових дерев.
В 1993 році Харківським філіалом інституту «Союзгіпрлісгосп» був розроблений проект організації селекційно-насіннєвого господарства в Шепарівському лісництві. Відповідно до проекту передбачалось створити клонові плантації модрини європейської – 5 га, ялиці білої – 15 га, ялини -звичайної - 5,7 га.




Перші клонові плантації заклали в 1985 році (модрини європейської – 5 га, ялиці білої – 5 га), 1986 році (ялиці білої – 10 га) та в 1987 році (ялини звичайної – 5,7 га).
Щеплений посадковий матеріал у кількості 4155 шт. одержали з Підліснянського лісництва Делятинського лісгоспу. Живці для цього посадкового матеріалу заготовляли з плюсових дерев в різних лісгоспах та областях:
-Івано-Франківська область (Коломийський лісгосп – 15 плюсових дерев, Болехівський лісгосп – 10 плюсових дерев, Делятинський лісгосп – 5 плюсових дерев, Надвірнянський лісгосп – 12 плюсових дерев);
- Львівська область (Золочівський лісгосп – 13 плюсових дерев);
- Чернівецька область (Сторожинецький лісгосп – 18 плюсових дерев).
Перший урожай насіння отримали через 11 років. За період існування клонових плантацій  заготовлено насіння;
- ялиці білої – 4137 кг;
-  модрини європейської – 1029 кг;
- ялини звичайної – 1029 кг.
Робота у цьому напрямку продовжується, підготовлено 7,0 га площі під створення нових клонових плантацій модрини європейської та ялиці білої.
Лісівники Коломийщини усвідомлюють, що тільки з доброго насіння буде міцне коріння майбутніх лісів.

Фото: Плодоношення в 2018 році модрини європейської та ялиці білої на клонових плантація ДП "Коломийський лісгосп"










             2. Вирощування саджанців модрини європейської  з насіння заготовленого в 2017 році на клоновій плантації.  ( Вирощено - 40 тис.шт.  можливих для реалізації в 2018 році -    20   тис.шт.)