16 березня 2017 р.

Первоцвіт - 2017

   Щовесни на території України розмахів набуває торгівля весняними рослинами – так званими первоцвітами. Особливого розмаху вона набуває в переддень 8 березня та свята Великодня. Важких непоправних втрат завдає масовий збір першоцвітів – підсніжника, конвалії, проліска, сон-трави, черемші, цикламена та крокусу, що призводить до послаблення, а у невеличких місцезростаннях до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Цінні першоцвіти занесені до Червоної книги України і будь-який збір їх або пошкодження суворо забороняється. Проте заборона ця ігнорується. Дільці, які наживаються на знищенні рідкісних і зникаючих рослин, повинні зрозуміти, що, добуваючи собі гроші, вони позбавляють своїх дітей і онуків можливостей бачити цю красу в майбутньому.


   Отож, з метою попередження несанкціонованої торгівлі рідкісними рослинами, з 27 лютого по 30 квітня 2017року на території України проходять профілактичні заходи під умовною назвою «Первоцвіт-2017». Так, в ході проведення даних заходів будуть відпрацьовуватись ринки та інші місця торгівлі, а також місця де може проходити несанкціонована торгівля рідкісними видами ранньоквітучих, ендемічних, реліктових та інших рослин занесених до Червоної книги України.
Одночасно, вкотре наголошуємо, що  згідно з діючим законодавством за порушення порядку придбання і збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, вимог щодо охорони таких видів рослин, знищення або незаконне вилучення їх з природного середовища, винні особи притягаються до адміністративної відповідальності.
Зокрема, згідно зі ст. 881 КУпАП «порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. із конфіскацією незаконно добутого».
Стаття 90 КУпАП гласить, що порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, погіршення середовища зростання рослин, занесених до Червоної книги України, знищення, незаконне вилучення їх з природного середовища тягне за собою накладення штрафу на громадян 340-510 гривень і на посадових осіб 510-850 гривень з конфіскацією незаконно добутого.
Торгівлю рослинами, занесеними до Червоної книги України, незалежно від того, були вони зібрані торгуючими власноруч чи ні, заборонено на підставі ст.12 ЗУ «Про охорону навколишнього середовища» і ст.9 ЗУ «Про тваринний світ».
   Якщо торгівля дикорослими рослинами відбувається на території ринків або торгівельних майданчиків, правопорушники підлягають відповідальності по ст.159 КУпАП (порушення правил торгівлі на ринку) передбачає попередження або накладення штрафу в сумі від 17 до 51 гривні.
   Закликаємо громадськість краю проявити свідомість – не зривати, не продавати і не купувати перших весняних квітів! Сподіваємось, що ми задумаємось над тим, що краще: милуватися нам, нашим дітям, внукам цим дивовижним витвором природи, чи продовжувати його і надалі знищувати собі та природі у збиток?