31 липня 2017 р.

Лісокультурна компанія 2017'

  Створення лісових культур має першорядне значення для вирощування високопродуктивних лісових насаджень відповідно до типу лісорослинних умов, розв'язання проблеми безперервного і невиснажливого лісокористування, отримання максимального лісівничого ефекту при мінімальних затратах.  З цією метою в 2017 році  ДП "Коломийський ЛГ" було створено 78,6 га лісових культур при річному плані 76,0 га.
Навіть у типах лісу, де природне відновлення порід відбувається добре без втручання людини, щоб запобігти заміні головних порід другорядними, доцільно вдаватися до штучного лісовідновлення. Лісові культури дозволяють збагатити породний склад лісів, не допускають його збіднення.
  Проте слід пам’ятати, що склад штучного насадження мусить відповідати конкретному типу лісу, інакше знижується продуктивність, цінність культур, погіршується їх санітарний стан. Крім того, треба брати до уваги складні взаємозв'язки між деревними породами: цінні породи з меншою конкурентоздатністю можуть випадати зі складу насадження або рости погано.
Після посадки лісових культур основне завдання – своєчасний догляд за ними, а це – головний пріоритет у роботі лісівників ДП «Коломийський лісгосп». Всі лісові культури, створені людськими руками, як і кожна маленька рослина, потребують дбайливого ставлення та постійної турботи. Єдина відмінність: у сільському господарстві плоди виростають за рік, а про молодий ліс потрібно дбати десятки років. Так, за перше півріччя 2017 року, спільними зусиллями всіх лісівників ДП “Коломийський лісгосп” у молодих насадженнях віком 1-6 років було проведено комплекс лісокультурних заходів по догляду за лісовими культурами на площі 255,0 га, що становить 145 % при плані 176,0 га, з них догляд за лісозахисними культурами – 15 га.   Догляд за лісовими культурами полягає в здійсненні агротехнічних і лісівничих заходів, які спрямовані на поліпшення умов приживлюваності й росту культивованих порід (поліпшення фізичних властивостей ґрунту, зменшення випаровування з його поверхні, видалення трав'яної та небажаної деревної рослинності, збагачення ґрунту елементами живлення).
  Головна мета доглядів за лісовими культурами – створення сприятливих умов для їх росту, скорочення термінів зімкнення лісових культур з подальшим переведенням в покриту лісом площу, усунення негативного впливу трав'яної рослинності й порослі малоцінних порід. Завдяки агротехнічним та лісівничим доглядам поліпшуються водний і тепловий режими, а також режими живлення й освітлення.
  Догляди за лісовими культурами на території лісового фонду ДП «Коломийське лісове господарство» виконуються впродовж вегетаційного періоду (з травня до вересня).
Лісівники сподіваються, що своєчасно проведений догляд за лісовими культурами в молодому віці, в подальшому дасть можливість виростити здорові високопродуктивні насадження.
В процесі вирощування лісових культур часто виникає потреба в їх доповненні – висаджуванні садивного матеріалу на місце рослин, що загинули. Доповнення лісових культур зумовлено переважно об’єктивними причинами. Серед них – посушлива весна та посушливе літо, вимерзання рослин, вимокання, видування ґрунту тощо. Доповнення проводять в культурах 1-3-річного віку за результатами осінньої інвентаризації. Обсяги доповнень бувають різними, в середньому – 10-25 % від числа садивних місць. Так, у 2017 році було проведено доповнення лісових культур на площі 38,0 га.
  Для створення лісів потрібно вкласти клопітку працю лісівників, які з притаманною їм відповідальністю відносяться до цієї благородної  справи. Для посадок в лісових розсадниках треба виростити стандартні та здорові сіянці. Перед тим слід зібрати насіння лісових порід і проростити його в лісових розсадниках. Потім дбайливо 2-3 роки доглядати і тільки тоді молоді деревця висаджують на лісокультурні площі, де з плином часу та при дбайливому господарюванні, перетворюються в ліси.
Молоді деревця необхідно садити саме ранньою весною, коли в ґрунті ще так багато вологи. В природі не кожній насінині вдається прорости, багато з них гинуть від бур’янів, гризунів і інших шкідників лісу.
   На даний час лісгосп не тільки повністю забезпечений власним садивним матеріалом, а й має деякий його запас, що буде використовуватися для забезпечення належного проведення на території району різних природоохоронних заходів за участю широких кіл громадськості.