14 червня 2017 р.

Преса про нас. Газета «Вільний голос» 2 червня о 9:59

КАНІКУЛИ У НОВОМУ ФОРМАТІ
Початку спільного засідання колегії райдержадміністрації та президії районної ради, що відбулося минулого вівторка, передувало урочисте нагородження голови РДА Любомира Глушкова відзнакою «За гідність та патріотизм». Нагороду вручив Гетьман Українського козацтва Микола Пантелюк, який щойно прибув із зони бойових дій. У своєму короткому виступі він наголосив на величезній роботі, яка проводиться на Коломийщині для підтримки наших хлопців на Сході, подякував усім за матеріальну і моральну допомогу, за український дух, який додає їм стійкості.
У порядку денному колегії були три питання, що стосувалися виконання програми соціально-економічного розвитку району за перший квартал, підсумків роботи житлово-комунального господарства в осінньо-зимовий період та підготовки до нового опалювального сезону, оздоровлення та відпочинку дітей. Та перш ніж заслухати доповідачів, голова райдержадміністрації акцентував увагу присутніх на тому, чим і як живе сьогодні Коломийщина, які є проблемні питання та розповів про шляхи їх вирішення. По-перше, склалася напружена ситуація з виплатою зарплатні медикам, але вона не критична і, як нагадав Любомир Олексійович, такою ж була в цей період минулого і позаминулого років, але до січня – вирішена, тож закликав до розуміння, не піддаватися на провокації. Тим більше, що на підході нова медична субвенція. На потреби медицини планується спрямувати майже мільйон гривень. Завдяки сприянню народного депутата Юрія Тимошенка будуть виділені кошти з Державного бюджету для сільської медицини, що дозволить провести ремонти у ФАПах та амбулаторіях. У професійне свято медиків планується відкриття оновленого лор-відділення ЦРЛ. У найближчих планах – реконструкція приймального відділення та ремонти у пологовому будинку. Уже виділено 25 млн. грн. з Держбюджету, за які буде закуплено сучасне потужне медобладнання для нової поліклініки.
Голова РДА не оминув й інші гострі питання, які, на його думку, через штучне нагнітання, спричиняють паніку чи навіть конфлікт. Це, зокрема, стосується обприскування полів засобами захисту. Як запевнив пан Глушков, дано доручення відповідним органам тримати ситуацію на контролі, щоб дбати про дотримання санітарних вимог і безпеку людей, а також, у разі потреби, застосовувати засоби впливу, як це передбачено законодавством. Так само, у рамках закону, голова РДА закликав вирішувати й інші питання, звертаючись спершу до правоохоронних органів, а не вдаватися до акцій протесту, як от перекривати дорогу (що стало дуже популярним), пам’ятаючи, що це є теж порушенням, і за це теж передбачена відповідальність.
Особливу увагу на колегії було приділено відпочинку та оздоровленню дітей. Як наголосив голова районної ради Роман Дячук, нарешті ми відходимо від ганебної практики організації відпочинку, коли діти просто тинялися біля школи, а ми за це платили гроші. Тепер канікули, проведені у новому форматі, мали б запам’ятатися дітям враженнями, емоціями і новими знаннями. Це і англомовний табір, де діти не тільки поглиблюватимуть знання іноземної мови, а й вчитимуться бути лідерами та свідомими громадянами. І наметовий табір «Патріот» у Лісній Слобідці, на базі якого планується оздоровити 227 учнів (загалом буде охоплено 902 дітей). До слова, колегія закінчилася не в стінах райдержадміністрації, а виїздом саме у цей табір, де всі мали змогу наочно переконатися у його готовності, скільки зусиль для його реконструкції доклав Держлісгосп, тому на адресу директора Василя Синітовича були лише слова подяки. Що ж до заходів, які заплановано у таборі, то вони теж захоплюють своєю оригінальністю. Тут діятимуть школи снайперів, розвідників, топографістів, заплановано категорійний похід – упродовж 8 днів діти подолають 130 км. Очільниця Центру допомоги учасникам АТО Оксана Вандич, зі свого боку, розповіла про програму літнього відпочинку для дітей воїнів АТО, підготовленою Центром, яка також буде насичена цікавими заходами.
Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять військовослужбовців, які 29 травня 2014 року загинули поблизу гори Карачун разом з генералом Героєм України Сергієм Кульчицьким – більшість із них були родом з Отинійщини.
Вікторія КОХАН.