26 червня 2017 р.

Школа аніматорів в тисовому заказнику с. Княждвір

20-23червня на території Княждвірського тисового заказника провели формаційний табір аніматорів для ініціативної молоді Коломийсько-Чернівецької єпархії. Первинно захід був запланований в рамках щорічного дитячого табору “Веселі канікули з Богом” представником молодіжної комісії лише для Печеніжинського деканату, однак для добра єпархії й з погодження організаторів, вирішили збільшити коло учасників. Тому цього року захід провели на єпархіальному рівні, до якого приєднались діти з Печеніжинського, Коломийського, Березівського, Корнецького та Надвірнянського деканатів, тобто молодь з 16-ти парафій.
Впродовж 4-ох днів з ранку до вечора аніматори спільно з учасниками, проводили час, поєднуючи теоретичні та практичні навички організації проведення дитячих літніх таборів. Аніматори вчилася організовувати дозвілля, проводити ігри, танцювати банси, спільно молитись, працювати в групах, гуртках та сценках. І це далеко не повний перелік тих вмінь, які здобували учасники вишколу. Отець Іван, співорганізатор й ініціатор табору, розповідає про два дуже важливих моменти у житті табору, а саме про те, що опісля табору 2015 року в с. Сопів, який провели аніматори зі Львова під проводом о. Петра Майби виховав помічників для себе з парафіяльної молоді й невдовзі організував табір в 2016 році, вирішивши поділитись цим досвідом з іншими парафіями. Власне це і стало метою даного табору. Другий момент- це співпраця церкви й держави. “Всі, з ким я співпрацював, направду, були зацікавлені й охоче допомагали в роботі: керівництво Печеніжинської школи надало шкільний автобус, Княждвірська школа виділила приміщення спортзалу на випадок негоди. На зустріч пішов і директор Коломийського держлісгоспу Василь Синітович, який дав дозвіл провести табір в Тисовому заказнику й відвідати музей. Не менш важливу підтримку в пожертвах і приготуванні сніданків, обідів й підвечірків проявили парафіяльні спільноти с. Сопова та Княждвора. Я також вдячний всім, хто прийняв на нічліг аніматорів й дітей з сусідніх деканатів”, - підкреслив священик.
В свою чергу учасники висловлюють подяку о.Івану Шинкаруку та всім, хто з доброї волі долучився до проведення й організації табору. “Мені добре запам’ятались лекції, з яких я багато почерпнула. Кожен день, проведений в колі аніматорів, “запалював” бажання спробувати себе в цій справі. Хоч я добре розуміла, що все не так просто, та бажання було сильнішим. І справді, моментами вдавалось практикувати. Пригадую, наш аніматор Тарас казав, що додому ми повинні приходити втомлені фізично та емоційно, щоб після всього залишалось лише згадувати про чудові моменти дня. Так і було! Ігри, в які ми грали, настільки нас захоплювали, що вже не помічали коли втомлювались.”, - ділиться враженнями учасниця табору Анастасія Мороз. До речі, вона є однією з 5-ти дівчат, які минулого року, під керівництвом о. Івана, провели табір для 80-ти дітей при парафії Покрови Пресвятої Богородиці с.Сопів.
Про відмінну роботу аніматорів розповідає й Надія Максим’юк: “За такий короткий час ми дуже здружилися. Кожен для себе перейняв багато досвіду, яким охоче ділились аніматори. В такому спілкуванні час справді проходив швидко й весело. Дуже рада, що погодилась стати учасницею табору, адже після всього залишилось багато чудових спогадів й бажання працювати для церкви та молоді”. В такій приязній атмосфері однолітків, сонячної погоди, затишної природи, учасники навіть забули про власні гаджети, надаючи перевагу живому спілкуванню, що власне і є на меті будь-якого християнського табору.
В четвер, 22 червня, паралельно з вишколом аніматорів, з благословення правлячого архієрея Коломийсько-Чернівецької єпархії кир Василія Івасюка, відбувся семінар для священиків. В рамках семінару о.Петро Майба, СДБ, куратор католицьких шкіл УГКЦ й співорганізатор формаційного табору в Княждворі, обговорював важливі питання щодо структури формування таборів, залучення молоді, супроводу священиків і їх співпрацю з нею. “Важливим є, - наголошував о. Петро, - бути поряд із дітьми, супроводжувати їх у власних потребах, бажаннях, і, навіть, проблемах, оскільки таке відношення формує довіру, на якій будуються стосунки. І пам’ятаймо найважливіше: молодь сьогодення - це парафія майбутнього.”
Із словами вдячності та дитячими сльозами розлучалися з отцем Петром й друзями наставниками зі Львова, розуміючи всю відповідальність поставлену на них у формуванні нових спільнот й стосунків на їхніх парафіях. Такі моменти є свідченням того, що зупинятися на досягнутому не варто. Зернятко доброї справи впало справді на родючий ґрунт щирих й гарячих дитячих сердець, тому ми разом спільно з молитвою й надією очікуємо благословенних плодів для добра церкви й України.

Опубліковано: прес-служба єпархії Автор: Діана ЧАВАГА, 





http://diocese.ko.if.ua/se/sites/ep/59427/#